Här kan stadgarna hämtas i pdf-format

Nedan finns stadgarna i klartext.

Strömstad akademi

§ 1 Namn och säte

Strömstad akademi (kallad Akademin) är ett institut för forskning och kommunikation. Akademin har formen av en ideell förening. Den har sitt säte i Strömstad kommun. Verksamheten bedrivs i första hand virtuellt.

Ändamål och syfte

Akademins medlemmar är akademiker engagerade i forskning, utbildning och information. Dess ändamål är att vara en hemvist för forskare som av olika anledningar saknar akademisk anknytning eller vill komplettera den de har.

Akademins mål är att stimulera dialog och tankeutbyte mellan forskare samt att främja samarbete dem emellan. Avsikten är också att inspirera till mång- och tvärvetenskaplig forskning. Syftet är även att skapa förutsättningar för god kommunikation mellan forskare och det omgivande samhället, särskilt Strömstad kommun. Akademin ska vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen.

MEDLEMSKAP

§ 2 Medlem

Strömstad akademi är öppen för forskare som stöder och delar ovanstående ändamålsbeskrivningen samt är villiga att följa dess stadgar. Ansökan om medlemskap ställs till Akademins rektor som lämnar den vidare till styrelsen med förslag till beslut.

Medlem kan vara av styrelsen förordnad eller stödjande. (se § 5 och 6)

Medlem betalar en årlig medlemsavgift vilken fastställes av årsmötet och erläggs på det sätt och inom den tid som styrelsen fastställer.

Medlem som trots påminnelse ej betalat sin årsavgift anses ha utträtt ur Akademin.

§ 3 Utträde

Medlem kan till rektor skriftligen begära sitt utträde. Utträdet sker med omedelbar verkan och rapporteras till styrelsen.

§ 4 Uteslutning

Medlem kan uteslutas om vederbörande motarbetat Akademin eller skadat dess intressen. Uteslutning beslutas av styrelsen efter hörande av rektor. Innan beslut fattas ska person ifråga beredas tillfälle att yttra sig över skälen för uteslutning.

§ 5 Förordnande

Styrelsen har i uppgift att förordna nya medlemmar enligt följande principer.

  1. Den som är eller varit förordnad som professor eller bedömts behörig till professur vid ackrediterat lärosäte (universitet, högskola) kan förordnas som professor vid Strömstad akademi.
  2. Den som är docent vid svenskt lärosäte eller har motsvarande kompetens kan förordnas som docent vid Strömstad akademi (benämns associate professor i USA).
  3. Den som har doktorsexamen/motsv. och som är eller varit lektor/motsv. vid ackrediterat lärosäte kan förordnas som lektor vid Strömstad akademi (benämns assistant professor i USA).
  4. Den som har svensk doktorsexamen/motsv. kan förordnas som forskarassistent vid Strömstad akademi.
  5. Den som har svensk akademisk grundexamen/motsv. kan förordnas som forskningsassistent vid Strömstad akademi.

§ 6  Stödjande medlem och organisation

Den som så önskar och som följer Akademins stadgar och föreskrifter kan antas som stödjande medlem utan att förordnas. Förslag till sådan medlem lämnas till styrelsen av Akademins rektor.

Juridisk person kan antas som stödjande organisation och erlägger då en årlig avgift vilken fastställs av styrelsen. Förslag till stödjande organisation lämnas av rektor eller medlem i Akademin, varefter styrelsen fattar beslut.

§ 7 Hedersmedlem

Styrelsen äger rätt att utse hedersmedlem. Personer som gjort betydande insatser för att främja Strömstad akademis syfte kan nomineras till hedersmedlem. Förslag till hedersmedlem kan vara såväl personer som är medlemmar i Strömstad akademi som utomstående. Nominering till hedersmedlem sker av rektor. Det står varje medlem i Akademin fritt att till rektor lämna förslag på lämpliga kandidater.

REKTOR OCH PROREKTOR

§ 8 Rektor och prorektor

Rektor och prorektor ansvarar för den akademiska och forskningsrelaterade verksamheten i Strömstad akademi och utses av årsmötet. Valbar som rektor och prorektor är förordnad medlem. Förslag på kandidater till dessa poster lämnas av valberedningen (§ 22).
Rektor väljs under jämna år för en period av två år. Tillträde sker omedelbart efter beslut. Prorektor väljs under udda år för en period av två år och tillträder omedelbart efter beslut.
Rektor och prorektor biträder ordföranden och styrelsen i frågor som rör den löpande akademiska verksamheten. Prorektor biträder rektor i dennes/dennas åtagande och ersätter rektor vid behov.

Tillsammans med styrelsens ordförande representerar rektor Akademin utåt.
Rektor konsulterar löpande styrelsen och föreslår i samråd med ordförande verksamheter som kan bedrivas i Akademins namn. Om ordförande och rektor är oense i en viss fråga hänskjuts denna till styrelsen för avgörande.

Styrelsen äger rätt att delegera uppgifter till rektor. Exempel på sådana kan vara att ansvara för och utveckla kontakten med olika lärosäten, att utforma ett nyhetsbrev och fungera som redaktör för Akademins skriftserie.

Rektor och prorektor ansvarar också för arrangerandet av den årliga akademiska högtiden. Arbetet sker i samråd med styrelsen. Rektor har även i uppgift att i samband med årsmötet installera nya förordnade medlemmar.

STYRELSE

§ 9 Styrelse – sammansättning och antal

När årsmötet inte är samlat utgör styrelsen Akademins beslutande organ.

Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, 2–6 ledamöter och lika antal suppleanter, samtliga valda av årsmötet för två år i taget.
Suppleanterna, vilka har närvaro och yttranderätt vid styrelsens sammanträde, inkallas till tjänstgöring i den ordning de upptas i årsmötets protokoll.

Strömstads kommunstyrelse utser en ledamot samt en suppleant för denna/denne.
Rektor och prorektor är ständigt adjungerade till styrelsen.
Styrelsen och dess arbetsutskott (AU) har på ordförandes initiativ rätt att till sig vid behov under löpande verksamhetsår adjungera ytterligare en eller fler personer.

§ 10 Styrelsens uppgifter

Styrelsen svarar för den fortlöpande verksamheten i enlighet med dessa stadgar och av årsmötet fattade beslut samt andra fastställda planer. Styrelsen fördelar olika arbetsuppgifter inom sig.

Styrelsen har i uppgift att:

  1. planera, leda och fördela arbetet inom Akademin,
  2. hålla samarbetet med kommunen och kommunstyrelsen i Strömstad levande,
  3. besluta om nya verksamheter som kräver ekonomiskt stöd,
  4. anta och när det är aktuellt förordna nya medlemmar, 
  5. ansvara för Akademins medelsförvaltning, 
  6. tillställa revisorerna räkenskaper m.m. enligt § 13,
  7. ansvara för hemsidan och utse webbredaktör, samt 
  8. tillsammans med rektor förbereda och genomföra Akademins årsmöte. 

§11 Kallelse, beslutsmässighet och omröstning

Styrelsen sammanträder efter kallelse av ordföranden eller då minst halva antalet ledamöter så begär.
Styrelsen är beslutsmässig när minst halva antalet ledamöter – ordinarie eller ersatta av suppleanter – är närvarande.
Styrelsemöten kan vara förlagda till olika platser digitalt via nätet eller telefon.
Vid omröstning gäller enkel majoritet med ordförandes utslagsröst.I brådskande eller enklare fall kan ärende avgöras genom ett per capsulam-beslut.
Vid styrelsemöten förs protokoll som justeras av mötesordförande och av utsedd protokollsjusterare.

Styrelsen har rätt att delegera beslut i enskilda ärenden enligt särskild delegations­ordning fastställd av styrelsen.

§ 12 Styrelseordförandens och vice-ordförandes åtagande

Ordförande kallar till och leder styrelsens sammanträden. 
Önskar medlem eller styrelseledamot att styrelsen behandlar en viss fråga vänder man sig till ordförande som tar ställning till fortsatt handläggning.
Vice ordförande biträder ordförande i dennas/dennes åtagande och kan vid behov träda i hennes/hans ställe. 
Ordföranden är sammankallande i AU som består av ordförande, vice ordförande, rektor och prorektor, sekreterare och kassör. AU bereder de ärenden som ska behandlas av styrelsen och biträder ordförande och rektor i ledning av Akademins löpande verksamhet.
Ordförande och kassör tecknar var för sig Akademins firma. 
Om ordförande och rektor är oense i en fråga hänskjuts denna till styrelsen för avgörande.

REVISION

§ 13 Revisorer

Akademin har 1–2 revisorer och 1–2 revisorssuppleanter, samt en revisor utsedd av Strömstads kommunstyrelse.

Revisorerna ska fortlöpande granska styrelsens förvaltning och räkenskaper.

Årsberättelse och räkenskaper ska lämnas till revisorerna senast 6 veckor före ordinarie årsmöte. Revisionsberättelse och årsberättelse ska presenteras på årsmötet.

§ 14 Verksamhets- och räkenskapsår

Akademins verksamhets- och räkenskapsår omfattar kalenderår.

ÅRSMÖTE OCH EXTRA ÅRSMÖTE

§ 15 Årsmöte och extra årsmöte

Årsmötet är Strömstad akademis högsta beslutande organ och hålls normalt före utgången av april i Strömstad.
Kallelse ska utgå senast 4 veckor i förväg.

Förslag till stadgeändring och andra frågor av väsentlig betydelse ska framgå av kallelsen, liksom förslag till dagordning verksamhetsberättelse, revisionsberättelse, verksamhetsplan, budget, samt inkomna motioner med styrelsens yttrande och förslag till beslut.

§ 16 Motioner

Förslag från medlem (motion) ska vara styrelsen tillhanda senast 8 veckor före årsmötet.

§ 17 Rösträtt, yttrande- och förslagsrätt

Rösträtt är personlig och kan utövas genom såväl fysisk som bestyrkt virtuell närvaro.

Röstberättigad medlem kan, med skriftlig fullmakt, vara ombud för högst en annan medlem.

Medlem har yttrande- och förslagsrätt på mötet.

§ 18 Beslut och omröstning

Beslut fattas med bifallsrop eller om så begärs genom votering. Med undantag för ärenden rörande stadgeändring och upplösning av Akademin avgörs alla frågor med enkel majoritet.

Omröstning sker öppet om inte någon begär sluten omröstning. Vid lika röstetal har mötesordföranden utslagsröst.

§ 19  Ärenden vid ordinarie årsmöte

Vid årsmötet ska följande ärenden/ämnen behandlas och protokollföras: 

  • 1. Fastställande av röstlängd. 
  • 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
  • 3. Val av protokollsjusterare tillika rösträknare.
  • 4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt. 
  • 5. Fastställande av dagordning. 
  • 6 (a) Styrelsens verksamhetsberättelse för senaste verksamhetsåret. 
  • 6 (b) Styrelsens balans- och resultaträkning för senaste räkenskapsåret. 
  • 7 Revisorernas berättelse för senaste verksamhets- och räkenskapsåret. 
  • 8 Fråga om styrelsens och rektorns ansvarsfrihet för den tid revisionen avser. 
  • 9 Fastställande av medlemsavgift för kommande verksamhetsår. 
  • 10 Utseende av sammankallande i lokalavdelningarna.
  • 11 Fastställande av verksamhetsplan och budget.  
  • 12 Behandling av styrelsens förslag beträffande i rätt tid inkomna motioner. 
  • 13 Behandling av styrelsens förslag till årsmötet.
  • 14 Val för kommande verksamhetsår av 
  • – rektor för 2 år, väljs jämna år, 
  • – prorektor för 2 år, väljs udda år,
  • – styrelse bestående av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör    och övriga ledamöter samt suppleanter,
  • – 1-2 revisorer jämte högst 2 suppleanter, 
  • – sammankallande och 1-3 ledamöter i valberedningen. 

Den nyvalda styrelsen tillträder direkt efter årsmötet.

Inget utöver det som finns i kallelsen och på dagordningen får beslutas av årsmötet. Den som vill lämna information eller väcka övriga frågor kan göra detta efter årsmötet avslutats.  

§ 20 Valbarhet

Valbar till styrelsen, revisor och valberedningen är såväl förordnad som stödjande medlem.   Valbar som rektor och prorektor ska vara av styrelsen förordnad medlem.   Strömstads kommunstyrelse utser en ordinarie ledamot och suppleant i Akademins styrelse samt en revisor.  

§ 21 Extra årsmöte

Styrelsen kan kalla till extra årsmöte och ska göra det om 1/3 av röstberättigade medlemmarna så begär.  

§ 22 Valberedning

Valberedningen har till uppgift att förbereda årsmötets val av styrelse, rektor/prorektor och revisorer.  

§ 23 Stadgetolkning

Uppstår tvekan om tolkning av dessa stadgar bereder styrelsen ärendet för beslut vid kommande årsmöte. I brådskande fall avgör styrelsen.  

§ 24 Skiljeklausul

Talan i tvist mellan medlem och Akademin får inte väckas vid allmän domstol utan ska avgöras enligt lagen om skiljedomsförfarande.  

§ 25 Stadgeändring

För ändring av stadgar krävs beslut av årsmöte med 2/3 majoritet av närvarande röstberättigade medlemmar. Förslag till ändring får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.  

§ 26 Upplösning av Akademin

För upplösning krävs beslut av årsmöte med 2/3 majoritet av närvarande medlemmar. Vid mötet beslutas om hantering av Akademins tillgångar och handlingar.